Signifer

Signifer var en af de 2 primære signalfolk der var tilknyttet hvert centurie. Sammen med Cornicen var de Centurionens signalgivere til legionærerne. Signifer var gerne en udvalgt "hellig" mand, og for centuriet var Signum helligt. Signifer bar et skind af et kraftdyr på sin hjelm, f.eks. som her, en bjørn, der skulle illustrere centuriets styrke.

Det eneste fund man har gjort af et Signum er nogle stumper af pladen med kohorte navnet. Men f.eks Trajans søjle illustrerer hvordan de har set ud. Mange havde på toppen en hånd - en MANUS - der sikkert stammer tilbage fra republikkens tid, hvor hæren var opdelt i manipler - "Håndfulde". Signifer var fokuspunktet for legionærerne. Den militære kommando "Til samling" hedder "Ad Signum"

Disse felttegn var som sagt hellige for legionærerne. Såvel Centuriets Signum som Legionernes hellige "ørne", Aquila. Mistede en legion sin "Ørn" faldt den i unåde og blev nedlagt ind til ørnen blev fundet igen. 
De tre legioner der blev slagtet ved Teutoburgerslaget i år 9, den 16-17-18 legion, blev aldrig genoprettet efter denne katastrofe. Og legionstallene var herefter 1-15 Legion 19-29 legion.

Men der fandtes så flere udgaver af samme nummer. Således var der f.eks 2 versioner af Legio 6; Legio VI Victrix Pia Fidelis og Legio VI Ferrata.

trajansignifer-1
signifer3