Det romerske Artilleri

En vigtig del af den romerske hærs strategi og taktik var brugen af krigsmaskiner. Brugen af tungt artilleri I form af store kastemaskiner (Ballistarii) blev taget I brug af grækerne allerede 500 fvt. Men romerne udviklede det til perfektion og brugte det indgående ved f.eks. belejringer og byforsvar. Taktisk og strategisk bombardement er siden blevet en fast del af hæres forsvar og angreb. I dag gøres det med langtrækkende misiler og fly.

De romerske kastemaskiner benytter alle samme grundteknik. Torsionsteknik. Energien samles i bundter af tovværk elle reb, der strammes op ved at vrides. Vridet opsamler energien I rebene der overføres til en arm af træ eller jern. Rebene kunne være lavet af sener eller hestehår for mere styrke. Arkillessener fra tyre skulle være helt suveræne. Denne basis-mekanik blev altså benyttet I alle former for våben. Fra store tons tunge et-arms maskiner der kunne nedbryde bymure til små håndbårne “Armbrøste” der var tidens svar på et maskingevær.

Onager

I Danmark har vi 2 eksemplarer af den store kastemaskine, Onager. I Hjemsted Oldtidspark i Skærbæk står en udgave på 2 tons bygget af Cohors II Architectus Henrik Christiansen. Også Middelaldercentret på Falster har et fint, lidt mindre eksemplar.

Onager betyder "Vildæsel", navnet er sandsynligvis taget, fordi maskinen ved tunge kast giver spark bagud. Onagerne blev almindeligvis bygget på stedet hvor de skulle bruges. F.eks. ved belejring. Man havde så metaldele og reb med og byggede træværket af det lokale egetræ. Når belejringen var ovre tog man de kostbare metaldele og reb af og brændte maskinerne. I træfattige områder, som f.eks. I Judea kendes det dog, at maskinerne blev medbragt og flyttet på hjul efter okser.

Hatra Ballista

I Hjemsted Oldtidspark står også en udgave af Hatra Ballista. En spydkastemaskine på 1,5 tons. Denne ballista er en rekonstruktion skabt på basis af de bronzebeslag der blev fundet ved oldtidsbyen Hatra I Irak. Maskinen kan affyre spyd med enorm kraft, der kan gennembryde 5 mand i panser. Det menes at denne maskine var en del af byens forsvarsværker. Hvor den har stået på bymuren.

Cohors II tager gerne både Onageren og Hatra Ballistaen med på vores jobs hvis økonomien tillader det. Vi har haft disse maskiner med til såvel Kroppedal Museum og Xanten og Gottorp slot i Tyskland.

Scorpio

Scorpionen var en lille “let” udgave af ballistaen. Maskinen stod gerne på en trefod, men kendes også med hjul, på Trajans sølje.

Scorpionen har været god til panserbrydende opgaver, f.eks. mod rytteri og stridsvogne.

Manu Ballista

Manu Ballista (Manus = Hånd) var en håndbåret ballista der også var panserbrydende. Antikkens Armbrøst. Forskellen mellem middelalderens armbrøst og manu ballistaen er selvfølgelig torsionsmekanikken med reb, hvor armbrøsten opsamler energien I selve buearmen.

Bueskytter 

En fast del af det romerske infanteri har været brugen af Auxillia bueskytter. Se Auxillia. I romerske grupper vises disse gerne I parthisk uniform, da disse bueskytter var I høj kurs hos romerne. Bueskytterne kunne lave en regn af pile der kan sammenlignes med senere tids brug af maskingevær. Ikke særligt præcise med hurtige og effektive mod store grupper af fjender.

 Onager

onager-frise

 

Hatra Ballista

Hatra-Ballista

 

Scorpion

scorpion

 

Manu Ballista

Manuballista